Skip to content

Sushi, Ramen, Teppanyaki ni halal ke?

JomHalal.org telah check samada 18 Restoren Sushi, Ramen dan Teppanyaki ini benar-benar ada sijil halal atau tidak dari Jakim. Semakan dibuat guna nama restoren dan nama pemilik.

Azuma Sushi

Tiada rekod sijil halal ditemui untuk Azuma Sushi yang bermaksud restoren makanan Jepun ini TIADA perakuan halal dari Jakim. Keywords untuk semakan ialah “AZUMA” dan “RIGHT POTENTIAL”; mewakili nama restoren dan pemilik iaitu “RIGHT POTENTIAL SDN BHD”.

Empire Sushi

Rekod sijil halal ditemui di portal Jakim untuk Empire Sushi TETAPI hanya untuk 56 cawangan saja. Keywords untuk semakan ialah “EMPIRE SUSHI”; mewakili nama kedai ini serta nama pemilik iaitu “EMPIRE SUSHI SDN BHD” dan “EMPIRE SUSHI GROUP SDN BHD”. Lihat di sini > Senarai Cawangan Ada Sijil Halal.

Genki Sushi

Tiada rekod sijil halal untuk Genki Sushi ditemui di portal Jakim; bermaksud Genki Sushi TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “GENKI”; mewakili nama restoren ini dan nama pemilik iaitu “GENKI SUSHI (MALAYSIA) SDN BHD”.

Ichiban Ramen

Rekod sijil halal untuk Ichiban Ramen ditemui TETAPI hanya untuk 1 lokasi saja iaitu yang terletak di Taman Midah, Cheras, Kuala Lumpur. Ini bermaksud; lokasi-lokasi lain TIDAK diperakui halal oleh Jakim. Keyword untuk semakan ialah “ICHIBAN” mewakili nama restoren ini dan nama pemilik iaitu “ICHIBAN RAMEN SDN BHD” dan “ZENSHO ICHIBAN MALAYSIA (M) SDN BHD”.

Kuro Teppanyaki

Tiada sebarang rekod di portal Jakim untuk Kuro Teppanyaki bermaksud restoren ini TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “KURO TEPPANYAKI”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “KURO TEPPANYAKI SDN BHD”.

Nippon Sushi

Rekod sijil halal ditemui untuk Nippon Sushi di portal Jakim; TETAPI hanya untuk 1 lokasi saja iaitu di Bandar Rinching Semenyih, Selangor. Keywords untuk semakan ialah “NIPPON SUSHI” dan “STARCAP”; mewakili nama kedai ini dan nama pemilik iaitu “NIPPON SUSHI (M) SDN BHD” serta “STARCAP RESOURCES SDN BHD”.

Mr Teppanyaki

Kesemua cawangan Mr Teppanyaki dan Mr Teppanyaki Express TIADA rekod sijil halal di portal Jakim. Keywords untuk semakan ialah “MR TEPPANYAKI” dan “AKARUMI”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “AKARUMI CONCEPT SDN BHD” dan “AKARUMI F&B MANAGEMENT SDN BHD”.

Raku Teppanyaki

Portal Jakim tidak ada sebarang rekod untuk Raku Tepppanyaki bermaksud restoren ini TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “RAKU TEPPANYAKI”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “RAKU TEPPANYAKI SDN BHD”.

Ramen Village

Portal Jakim tidak ada rekod untuk Ramen Village; bermaksud kesemua cawagan restoren ini TIADA sijil halal. Keywords untuk semakan ialah “RAMEN VILLAGE” dan “HARTA BUDIMAS”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “HARTA BUDIMAS SDN BHD”.

Ramen Seirock Ya

Portal Jakim paparkan rekod sijil halal hanya untuk 3 lokasi Ramen Seirock Ya iaitu di Central I City, IOI Mall Puchong dan Damansara Utama. Maksudnya; ketiga-tiga lokasi ini ada sijil halal. Keywords untuk semakan ialah “RAMEN SEIROCK” dan “JOYPACK FOODS”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “JOYPACK FOODS MALAYSIA SDN BHD”.

Restoren Teppanyaki

Restoren ini guna nama yang umum iaitu Teppanyaki. Untuk pencerahan semakan ini untuk restoren yang dimiliki oleh “TEPPANYAKI SDN BHD” (lihat pada papan tanda perniagaan). TIADA sijil halal dari Jakim.

Sakae Sushi

Sakae Sushi tidak termasuk dalam senarai restoren ada sijil halal di portal Jakim. Keywords untuk semakan ialah “SAKAE” dan “APEX-PAL”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “APEX-PAL (M) SDN BHD”.

Sushi Brito

Ada satu saja rekod sijil halal di portal Jakim untuk Sushi Brito; iaitu untuk lokasi Spice Canopy Bayan Lepas. Lokasi lain TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “SUSHI BRITO”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “SUSHI BRITO PLT”.

Sushi Mentai

Tiada rekod sijil halal ditemui di portal Jakim untuk Sushi Mentai; yang bermaksud restoren ini TIADA perakuan halal dari Jakim. Keywords untuk semakan ialah “MENTAI” dan “IZUMIDA”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “IZUMIDA SDN BHD”.

Sushi Tei

Tiada rekod sijil halal ditemui di portal Jakim untuk Sushi Tei; bermaksud kesemua cawangan TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “SUSHI TEI”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “SUSHI TEI PTE LTD”.

Sushi Ya

Rekod siijil halal ditemui untuk Sushi Ya di portal Jakim; TETAPI hanya untuk lokasi Mak Mandin, P. Pinang saja DAN hanya untuk 1 bahan saja iaitu AJIDO ORIGINAL TERIYAKI SAUCE. Keyword untuk semakan ialah “SUKIYA”; mewakili nama kedai sushi ini dan nama pemilik iaitu “JVT SUSHI YA SDN BHD”.

Sushi Zanmai

Rekod sijil halal tidak ditemui untuk Zanmai Sushi; yang bermaksud restoren ini TIADA perakuan halal dari Jakim. Keywords untuk semakan ialah “ZANMAI”, “SUPERSUSHI” dan “SUPER SUSHI”; mewakili nama restoren ini dan nama pemilik iaitu “SUPERSUSHI SDN BHD”.

Torii Teppanyaki

Portal Jakim tidak ada sebarang rekod untuk Torii Teppanyaki; bermaksud restoren ini TIADA sijil halal. Keyword untuk semakan ialah “TORII”; mewakili nama restoren ini serta nama pemilik iaitu “TORII BRANDS SDN BHD”.

Nota: Kesemua semakan diatas telah dibuat antara Mac/April 2023. Guna link ini untuk lihat > Status Terkini.

SOKONG USAHA JOMHALAL: JomHalal diwujudkan supaya mudah untuk anda & pembaca lain check status sijil halal berdasarkan rekod dari Jakim. // Mohon taja JomHalal supaya usaha ini dapat diteruskan – tajaan hanya RM30 sebulan. Terima kasih diucapkan kepada beberapa Penaja untuk JomHalal.org iaitu Saudara Rizal, Saudari Bibah, Saudari NZA, Saudari Rosni Danif, Saudara Razin, Saudara P dan 11 hamba Allah yang lain.

Terima kasih
M Nizam Shah
Pengasas website JomHalal.